Diskuse

Čeština

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

Před pár lety jsme byli s rodinou na dovolené na Slovensku. Náš nejmladší syn, tehdy pětiletý (5,5), asi čtvrtý den pobytu (Liptovský svätý Mikuláš) povídá: tati, nezdá se ti, že ti lidi tu mluví nějak divně? Tak dlouho mu trvalo, než si všiml nějakých rozdílů!

Čeština a slovenština jsou si tak příbuzné, že i malé děti se domluví bez tlumočníka.

Pokud někdo tvrdí něco jiného, je to buď póza, nebo zlý úmysl, nebo hloupost. Ono totiž existuje dost a dost Čechů, kteří nerozumějí ani česky, neb jejich slovní zásoba je omezná na pár sprostých slov a klišovitých výkřiků, pochycených z televize.

1 0
možnosti
Foto

Slovenčina sa musí šíriť. Ja to tu robiem každý děň! R^

3 0
možnosti

No jo...ten češtin...u té vysokoškolačky si nejsem jistá, zda to je póza nebo je tak hloupá, že by nerozuměla slovenštině. I když nevyrůstáte v československém prostředí, jsou to tak moc podobné jazyky a troška snahy stačí, aby člověk rozuměl. Také pocházím z generace, která vyrůstala v československé zemi, slovenštině jsme rozuměli a nebyl problém číst nebo se dívat na pořady ve slovenském dabingu (někdy mi připadal i slovenský dabing hezčí), dneska v Česku ale o slovenštinu nezavadíte a Češi tvrdí, že nerozumí. Chápu malé děti, které nebyly vystaveny slovenštině vůbec, dobrá, ale dospělí mají přece jen větší slovní zásobu a vyrůstali se slovenštinou? Škoda, že se naše národy rozdělily, mohly dneska být silnější, mohlo se spolupracovat místo toho, aby Slováci byli najednou cizinci a slovenština se překládala, dabovala a považovala za naprosto cizí jazyk. P.S. Slovenská znělka večerníčku mi připada hezčí;-)

1 0
možnosti
JF(

Ale co s tím!? Také mne to mrzí!

1 0
možnosti
Foto

Kto vie, akú známku by spolužiak dostal za tži sta tžicet tži stžíbrných kžepelek pželetělo pžes tži sta tžicet tži stžíbrných stžech :-)

3 0
možnosti
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 457x
Trochu irónie a sarkazmu ešte nikoho nezabilo ;-)